Wat als je je intuïtie volgt en op je bek gaat?

“Ik kan dus ook op een andere manier coachen?”

Dit was de vraag die een junior teamleider mij onlangs stelde tijdens onze persoonlijke coaching sessie. Hij was volledig in de overtuiging dat alles volgens “de regels en bestaande theorieën” moest.

Onze coachees zijn echter mensen. Daarom is er iedere keer weer een andere benadering nodig. Gedifferentieerd coachen heet dit. En soms is dat niet te vangen in een regel of een theorie. Natuurlijk heb je een bepaalde basis nodig, maar blijf luisteren naar je intuïtie. Jouw intuïtie zegt vaak zoveel en is zo waardevol. Zeker in deze tijd

Vervolgens kwam de vraag: “Maar wat als mijn intuïtie niet klopt?” Ja ook dat kan gebeuren.

Daarom mijn belangrijkste tip: Volg altijd je intuïtie, maar breng dit niet als een vaststaand feit. Breng het niet als een oordeel. Omschrijf het bijvoorbeeld als volgt: Ik heb het gevoel dat……. Iets zegt mij dat…….

En dan zou het zelfs nog mis kunnen gaan. Nou en, wanneer de intentie goed is en de relatie ook dan weet jij dit alsnog prima recht te zetten. Ook jij zal vast wel credits hebben opgebouwd jij zal vast ook fouten mogen maken.